Saturday, December 3, 2011

Rezekiku

Alhamdulillah aku bersyukur dengan rezeki yang Allah beri pada aku :) Memang betul, setiap apa yang berlaku pada kita di dunia ini sudah di takdirkan dan sudah di tentukan oleh-Nya Allah Yang Maha Esa. Setiap yang berlaku ada sebab dan ada hikmah juga. Cuma samada kita nampak hikmah tersebut atau tidak bergantung pada keizinan-Nya. 

Setiap orang mesti nak kan kejayaan dalam hidup mereka. Sama jugalah macam aku. Siapa tak nak jadi orang yang berjaya. Penat ibu dan ayah aku hantar jauh-jauh suruh belajar tak kan nak jadi orang yang tak berguna? Alhamdulillah aku semakin hampir ke arah itu. Walaupun pada awalnya, lepas aku habis belajar aku masih kabur, masih tak tau hala tuju aku yang sebenarnya. Samada betul atau tak jalan yang aku pilih tu? Dah lama-lama, aku mula belajar erti sebenar tentang kehidupan di dunia ini. Aku dah mula faham. Terima kasih Allah di atas petunjuk Mu :')

Masih belum habis belajar, akhir semester aku dah mula mencari rezeki sendiri. Buat business sana sini. Masa tu memang aku rasa aku mewah sangat. Student pegang duit banyak memang lah tak boleh nak control. Semua makanan mahal-mahal aku cuba. Alhamdulillah aku merasa untuk semua itu walaupun ia hanya sementara :)

Selepas kahwin, mula mencari rezeki lain. Mencari masa depan yang lebih terjamin demi keluarga tercinta. Siapa kata senang nak cari kerja? Susah tahu tak? Dengan pengalaman yang tak seberapa. Minta tolong dengan kawan sana-sini mana-mana tempat yang ada kosong. Dalam masa yang sama aku mula mambuat bisnes online untuk mencari rezeki. Daripada tak ada buat apa-apa duduk rumah saja sambil mencari pekerjaan yang tetap apa salahnya. Akhirnya aku dapat offer kerja walaupun tak ada kena mengena langsung dengan background aku. Mungkin memang ini rezeki yang Allah nak beri pada aku buat masa ni. Tak apa, aku terima. Tetapi bisnes online tetap jalan sampai sekarang. Alhamdulillah :') 

Mula bina hidup bersama suami tercinta walaupun pada awal pekerjaan aku merempat dan menumpang di rumah kawan. Terima kasih sangat pada kawan aku ni sebab bagi tumpang rumah sewa dia selama 3 minggu :) Dah dapat duduk satu rumah bersama suami walaupun rumah sewa. Alhamdulillah. Ada juga tempat untuk kami berteduh. Alhamdulillah juga cukup dengan kelengkapan serba-serbi walaupun tak ada ASTRO dapat tengok siaran biasa pun OK lah. Tapi yang penting ada INTERNET khas untuk bisnes online lah hewhewhew

Dah kerja selama lebih kurang 7 bulan aku dapat better offer. Dua offer aku dapat dalam masa yang sama. Kerja yang berkaitan dengan Background aku. Puas membelek kelemahan dan lekebihan kedua-dua kerja. Dan ang lebih penting minta petunjuk dari-Nya. Tentu lebih terjamin! Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar tanpa melukakan hati mana-mana pihak. Aku pilih kerja aku yang sekarang ni. Lebih baik bukan terlampau baik untuk di compare dengan kerja lama. Alhamdulillah. Terima kasih Allah :') Aku harap dapat bertahan lama dengan kerja sekarang sehingga aku dapat more better offer next time. InsyAllah.  


Gambar tak ada kena mengena dengan entry :p

post signature

2 comments: